Вокладка

Анатацыя

В українській етномузикології досі не був представлений такий тип джерелознавчої літератури, як дискографія – реєстри тиражованих звукозаписів (публікацій) традиційної сільської музики в автентичному виконанні носіїв цієї культури – етнофорів (а не в передачі етнічних творів самодіяльними, академічними чи естрадними музикантами). Ця книга вперше заповнює порожнину вітчизняної дискографії етнічної музичної автентики. Накопичена інформативна база описує майже 600 звукових проектів, включає всі формати аудіо-видань 20-21 століть – грамплатівки (319 короткограйних, 65 довгограйних), касети з магнітною плівкою (29), лазерні компакт-диски (159), фільми на плівках і компакт-дисках (11), веб-публікації в Інтернеті (13 підбірок). Реєстр охоплює як усі етнографічні регіони сучасної України, так і маргінальні території українського етносу поза державними межами – Берестейщину, Бойківщину, Кубань, Лемківщину, Надсяння, Підляшшя, Пінщину, русинів Закарпаття, та українсь­ку діаспору в Америці, Канаді, Роси, Хорватії. Більшість позицій Реєстру пода­ється з анотаціями укладача Дискографії та ілюстраціями. Власне реєстрові передісланий історико-аналітичний нарис, де автор обґрунтовує наукові критерії відбору альбомів з численної аудіопродукцїї, що ви­ходить під гаслами «народна музика», «фольклор», «етнічна колекція», «автентика», «worldmusic», «traditional music», «Folk music», «Folk songs» та ін. У зв’язку з відсутшстю літератури питання автор відслідковує історію вітчизняних і закор­донних аудіовидань української етніки. Реєстр доповнюють алфавітний, адмініс­тративно-географічний, регіональний, тематичний, іменний покажчики. Для Київської лабораторії етномузикологй’ (ЛЕК при НМАУ) за цим реєстром створено електронну фонотеку й відповідну Базу даних з описом кожного звукового треку за його паспортними відомостями (географічними і жанрови­ми) та меломорфологічними параметрами. Цільова аудиторія книги – науковці-гуманітарії, викладачі етнографічних і фольклористичних дисциплін, студенти, поціновувачі автентичної музики.

Звязаныя лакацыі

Гэта кэшаваныя старонка. Апошняя сінхранізацыя з базай - 02.10.2024 08:22:57

Маеце пытанне ці заўвагу? Напішыце ў каментары. Звяртаем увагу, што каментары са спасылкамі і ад неаўтарызаваных аўтараў прэмадэруюцца.

Відэакурсы па этнаграфіі

Самы час вучыцца анлайн! Нашы відэакурсы размешчаны на адукацыйнай платформе Stepik.org і акрамя відэа утрымліваюць праверачныя тэсты для самакантролю.

Запісацца

Выкладчык: Уладзімір Лобач

Аб’ём: 70 урокаў, 14 гадзін відэа, 127 тэставых пытанняў

Курс прапануе паглыбленае азнаямленне з этнічнай гісторыяй і этнакультурнай спецыфікай Беларусі. Прадстаўлены лекцыі па раздзелах і тэмах вучэбнай праграмы "Этнаграфія Беларусі", якая выкладаецца аўтарам у Полацкім дзяржаўным універсітэце.

Запісацца

Выкладчык: Зміцер Скварчэўскі

Аб’ём: 13 урокаў, 2 гадзіны відэа, 100 тэставых пытанняў

Сярод разнастайных аспектаў беларускай міфалогіі, прадметам курсу абраны персанажны код: боствы, духі, дэманічныя істоты, героі і т.п.